Aantekeningen uit het dodenhuis - Dostoevskij, Fëdor Michajlovič, 1821-1881 (Amsterdam : L. J. Veen Klassiek, 2017)
Onlangs is van Jan Brokken 'De Kozakkentuin' verschenen, een roman over de vriendschap tussen Dostojevski en Alexander von Wrangel, de jurist die na de gevangenschap om politieke redenen zich over Dostojevski ontfermde. Von Wrangel heeft hem gestimuleerd zijn ervaringen van vier jaar Siberisch strafkamp te beschrijven. Mede door Brokkens roman verschijnt hier de vijfde druk van de onvolprezen vertaling van Marko Fondse van 'Aantekeningen uit het dodenhuis'. Met nog een schijn van fictie in de proloog (een ik-figuur krijgt papieren) beschrijft de documentaire roman de gruwelen van een strafkamp. De hoofdpersoon is ontwikkeld en van gewezen adel; hij observeert zijn medegevangenen, beschrijft het dagelijks leven en noteert verhalen. Veel aandacht is er voor de bizarre geselpraktijken en daarnaast voor de fatale majoor, de organisatie van het kamp, illegale handelingen en gesmoorde ruzies. Ondanks de gruwelen blijft de toon in zekere zin monter. Het is een eerste kamproman, die bij verschijning veel heeft losgemaakt en ook contemporaine lezers niet onberoerd laat. De inleiding is van Brokken.
De ervaringen van een gevangene in een Siberisch strafkamp in de 19e eeuw.