De idioot - Dostoevskij, Fëdor Michajlovič, 1821-1881 (Amsterdam : Van Oorschot, 2018)
'De idioot' (1868-69) is een van Dostojevski's grote romans: volgens de schrijver zelf het boek waarin hij het duidelijkst zijn ideeën over schoonheid, vrijheid en morele verhevenheid tot uitdrukking heeft gebracht. Hij doet dit aan de hand van de geschiedenis van de hoofdpersoon, vorst Mysjkin, die ondanks zijn aanvallen van epilepsie, door zijn deemoedigheid, naïviteit en bescheidenheid een grote aantrekkingskracht uitoefent op de mensen in zijn omgeving. Hij raakt verwikkleld in twee driekoeksverhoudingen, waarin twee totaal verschillende vrouwen allebei verliefd op hem zijn. De spannend beschreven handeling loopt ook heel spannend af, maar het is het hoofdthema, een moreel en zedelijk verheven personage in een verdorven wereld, dat de roman doet uitstijgen boven een 'gewone' spannende geschiedenis.
Een Russische prins zaait door zijn argeloosheid en eerlijkheid verbijstering in de society van Petersburg.