Misdaad en straf - Dostoevskij, Fëdor Michajlovič, 1821-1881 (Amsterdam : Van Oorschot, 2019)
Een student denkt met de moord op een woekeraarster een goede daad gesteld te hebben, maar wordt allengs bekropen door wroeging. - Volgens James Joyce was Dostojevski de uitvinder van de moderne roman. En daar zou je aan kunnen toevoegen dat de roman sinds Dostojevski ook niet echt meer veranderd is. Dostojevski's maatschappijvisie is radicaal: het niveau van een maatschappij wordt niet bepaald door hoe ze omgaat met haar beste en slimste mensen, maar hoe ze omgaat met het tuig, de losers en de criminelen. Die onderkant van het mensdom onderzocht Dostojevski als niemand ooit eerder had gedaan. Een bonte stoet aan leugenaars en hufters trekt in zijn romans voorbij. In zijn beroemdste boek, Misdaad en Straf, opnieuw vertaald door Hans Boland, wordt een gluiperige huisjesmelkster door de getergde, narcistische student Raskolnikov met een bijl vermoord. Dat is het begin van een legendarische reis naar de duisterste uithoeken van de maatschappij en van de menselijke ziel. De vraag die Dostojevski aan het eind stelt is deze: ben je in staat om de menselijkheid van deze figuren te erkennen, en te zeggen: 'Jij, hufter, jij bent mijn gelijke'? Fasten your seatbelts, lezer.
Nieuwe vertaling van Hans Boland