Anna Karenina - Tolstoj, Lev Nikolaevič, 1828-1910 (Amsterdam : Athenaeum, 2018)
Een monumentale roman uit 1877. Het oorspronkelijk tamelijk beperkte thema was de liefdestragedie van de heldin Anna, haar positie tussen echtgenoot en minnaar en haar keuze die uiteindelijk in zelfmoord eindigt. Via dit centrale thema, de natuurlijke liefde tussen twee mensen en hun poging om het leven op een solide basis te vestigen, introduceert Tolstoj een grondige uiteenzetting over de geestelijke, zedelijke, sociale en economische stromingen eind 19e eeuw. De moralist Tolstoj, in zijn werk immer aanwezig, treedt in deze roman nog sterker naar voren en spreekt zijn tijd vermanend toe. Zijn toon is pessimistisch. Een goede vertaling, oorspronkelijk in de Russische Bibliotheek van Van Oorschot uitgebracht. Zeer kleine druk.
Leo Tolstoj - Een vrouw verlaat in het Rusland van de 19e eeuw haar gezin en gaat in vrije liefde met haar minnaar leven, maar blijkt niet opgewassen tegen de spanningen.