Moedertje lief : Russische moederverhalen. (Amsterdam : Uitgeverij Van Oorschot, 2019)
Lieve moeders, strenge moeders, warme moeders, kille moeders, jonge moeders, oude moeders, wanhopige moeders, baboesjka's en matroesjka's: moedertje Rusland bracht vele moeders voor, en evenzovele kregen een rol in de prachtige literatuur die het land voortbracht. ‘Al die stevige beentjes vast te houden, die vrolijke kreten te horen, al die spattende, plassende cherubijntjes,' verzucht Darja in Anna Karenina als ze haar kinderen laat baden in een rivier. Het is een van de mooiste scènes over moederliefde in de Russische literatuur. Ondertussen wordt de titelheldin verscheurd tussen de liefde voor haar minnaar en haar kind, tussen wie zij onmogelijk kan kiezen. Zelfontplooiing en opoffering, vertedering en verstikking: precies tussen die twee extremen schipperen de heldinnen uit de Russische klassieken. Moedertje lief belicht alle kanten van het moederschap, alle complexiteit, geluk en ongeluk. Het bevat een ruime keuze uit het werk van Ruslands grootste schrijvers zoals Charms, Boenin, Dostojevski, Toergenjev, Paustovski en Babel. Een veelzijdige bloemlezing van verhalen van en over moeders, en een ideaal boek om cadeau te doen. -