Leren interveniëren in verwaarloosde organisaties : lessen uit de werkelijkheid - Kampen, Joost, ....- (Amsterdam : Management Impact, 2017)
Verwaarloosde organisaties zijn organisaties waarin het langdurig ontbreekt aan sturing en begeleiding, waardoor patronen van schadelijke interactie tussen leiding en medewerkers zijn ontstaan. Dit uit zich op drie niveaus: organisatieontwikkeling (denk aan het klakkeloos volgen van hypes), leiderschap (zoals machtsmisbruik, of doorgeschoten laissez-faire) en medewerkerschap (asociaal gedrag, pesten, antiwerkgedrag). In het eerste deel beschrijft de auteur, die tien jaar geleden is gepromoveerd op dit onderwerp, het concept van de verwaarloosde organisatie. Vervolgens wordt de verwaarloosde driehoek behandeld. In het derde deel komen interventies aan bod, waaronder een methodiek, interventierepertoire en rolverdeling, met daarbij inzichten voor de veranderaar zelf. Het laatste deel gaat in op onderzoekend interveniëren, waarin gepleit wordt voor het combineren van praktijk en wetenschap. Het boek is helder van structuur, gedegen en daarmee een goed hulpmiddel voor iedereen die beroepshalve van doen heeft met organisatieveranderingen.
Keywords: Organisatieleer