Leerlingen vandaag : anders dan vroeger? - De Man, Luc, ....-; Steensels, Willy, ....- (Brussel : Politeia, 2019)
Dit themanummer besteedt aandacht aan evoluties in de eigenheid van lerende jongeren. Niets te vroeg allicht. Want de unieke relatie tussen de leerling en de leerkracht komt onder druk te staan. Er zijn de toenemende leermogelijkheden buiten het georganiseerd leren in schoolverband, de impact van de sociale media, de toenemende diversiteit die scholen in de richting van leren op maat duwt, … die gewijzigde relatie vraagt onder meer onderbouwd inzicht over het zich ontwikkelend brein, nieuw leiderschap en kennis over wat motiverend werkt bij jongeren vandaag. Kennen en beantwoorden scholen in de dagelijkse praktijk de verzuchtingen van hun leerlingen? Houden beleidsmakers op macro- en mesoniveau hiermee rekening? Of halen aandacht voor schoolstructuren en lerarenverzuchtingen de bovenhand in beleidskeuzes? Hoe anders zijn leerlingen dan vroeger? Hoe beleven zij de maatschappelijke context? Hoe ervaren jongeren de bedreigingen en uitdagingen waarvoor ze zich geplaatst zien? Zijn ze mondiger in het uiten van hun angsten en dromen? Om met meer achtergrondinformatie de uitgangsvraag te beantwoorden of jongeren vandaag anders zijn dan vroeger, belicht dit themanummer enkele deelaspecten van deze vraag.