Een koffer vol ondernemingszin - Herbots, Els, ....- (Leuven : CEGO, 2008)
Op initiatief van het Provinciebestuur van West-Vlaanderen ontwikkelde CEGO in samenwerking met UNIZO een koffer met spelmaterialen om ondernemingzin bij jonge kinderen (6-12 j.) te stimuleren. Ondernemingszin stimuleren is allerminst een eenzijdige doelstelling in functie van economische belangen of overwegingen. Integendeel. Zowel in het leren als in het leven is ondernemingszin een belangrijke eigenschap. ‘Ondernemen' kan men immers ruimer zien als het vermogen om iets nieuws te lanceren en te realiseren, om nieuwe paden te bewandelen, om het leven in handen te nemen en er iets aan toe te voegen. Inhoud van de ondernemerskoffer Een handleiding met activiteitenfiches per leerjaar: Per leerjaar/groep vindt men een activiteitenfiche rond bepaalde economische begrippen. Deze fiches zijn opgebouwd volgens een zelfde structuur. Ze geven nog tal van varianten aan activiteiten in verschillende werkvormen die gebruikt kunnen worden als aanzet, verdieping of toepassing (contractwerk, experimenteerhoek, filosoferen, andere verdiepingsactiviteiten). Vijf fiches met de introductieverhalen: Er zijn vijf fiches met de verhalen die de activiteiten kunnen inleiden. Deze verhalen staan op aparte fiches zodat ze niet noodzakelijk leerjaar/groepsgebonden hoeven gebruikt te worden. De kleurrijke voorstelling van de spilfiguren vergemakkelijkt het inleven bij de kinderen. Een minigids met economische begrippen: De waaier van 37 economische begrippen, gereduceerd tot 16 kernbegrippen in het kader van de activiteitenfiches. Deze 16 kernbegrippen zijn toegelicht met concrete voorbeelden en gelinkt aan het alledaagse leven.