De kunstmeisjes : vijftig kunstwerken om langer dan twintig seconden naar te kijken - Kooiman, Mirjam, ....-; Maciesza, Nathalie, ....-; Schuiten-Kniepstra, Renee, ....- (Amsterdam : Meulenhoff, 2019)
Drie recent afgestudeerde kunsthistorica (de Kunstmeisjes) nemen je mee langs hun (vijftig) favoriete kunstwerken in Nederlandse musea en laten je zien dat kunst niet moeilijk is en al helemaal niet elitair! De begeleidende teksten moeten je verleiden om wat langer dan gemiddeld twintig seconden naar een kunstwerk te kijken. Ze behandelen uiteenlopende thema's zoals fotografie, videokunst, sculptuur, schilderijen, altaarstukken en hedendaagse installaties van kunstenaars uit alle windstreken. Dit alles geformuleerd in begrijpelijke taal en met een vleugje humor. Hun plezier om je opnieuw te leren kijken naar kunst, spat er vanaf. Daarnaast krijgen de vrouwen in de kunst een speciaal podium als makers, modellen en muzen. Een uitgebreide bronnenlijst achter in het boek, biedt bovendien inspiratie tot verder lezen. De Kunstmeisjes zijn ook via hun blog en Instagram te volgen langs recente tentoonstellingen in Nederland. Bevat afbeeldingen in kleur. Met namenregister.
Pleidooi om anders te leren kijken naar kunst - Kunst ; esthetica