Wij zijn ons lichaam : wat sport en beweging ons vertellen over menselijk gedrag - Houterman, Aldo, ....- (Amsterdam : Ambo|Anthos, 2019)
Dit is een bij vlagen essayistisch geschreven filosofische beschouwing over lichaam en gedrag. De auteur is filosoof met een sterke voorkeur voor sportfilosofie, waarin sport zowel als metafoor fungeert als onderwerp is. Het gaat in dit boek veel over sport, maar ook over bv. literatuur en kunst. Al deze zaken zijn echter niet het kernonderwerp: dat is de auteur's stelling dat (en hoe) ‘we ons lichaam zijn', in tegenstelling tot Dick Swaab's bekende visie dat ‘we' ons brein zouden zijn. Stukjes gedachtegoed van een aantal contemporaine en historische Westerse, mannelijke filosofen (Sloterdijk, Serres, Merleau-Ponty) komen in het vertoog voorbij. De voorbeelden komen uit de sport, vaak voetbal. Bij vlagen leest het als een introductie tot de filosofie; dan weer als een complex discussiestuk over de brein/lichaam-kwestie. Niet heel toegankelijk, tegelijk ook geen academisch werk. Het thema (brein vs. lichaam) is actueel. Sportfilosofie als ingang tot filosofisch denken. Voorzien van een katern foto's en afbeeldingen in zwart-wit en kleur. Met noten en een literatuurlijst.
Filosofische beschouwing over lichaam en gedrag, met veel sportfilosofie en sportmetaforen. - Lichaam ; filosofie