Veerkracht : onze natuurlijke weerstand tegen een leven vol stress - Portzky, Michael, ....- ([Tielt] : Witsand Uitgevers, 2019)
Waarom reageren mensen zo verschillend op stress en tegenslagen? En wat is een remedie om de stress te reduceren en psychische gevolgen als burn-out, depressie en verslavingen te behandelen? Een bepalende factor hierbij lijkt de mate van veerkracht. De auteur is neuropsycholoog en ontwikkelde een vragenlijst om die factor te meten. Zijn theorie is, dat veerkracht een persoonlijkheidskenmerk is en kan worden versterkt door de juiste behandeling. Door te werken aan een gezonde stressreductie door bijvoorbeeld sport, goede voeding en sociale activiteiten lijkt het mogelijk om een grotere mentale veerkracht te ontwikkelen. De auteur bezit naar eigen zeggen een grote reputatie op het gebied van voorlichting hieromtrent, met name in de vorm van lezingen en heeft een internetlink om de toegankelijkheid te vergroten. Het uitgangspunt is dat de theorie en ook de statistische onderbouwing voor iedereen begrijpelijk moet zijn. Het gevaar bestaat dat dit ten koste gaat van de inhoud en tevens kan zijn populair- wetenschappelijke manier van schrijven de aandacht afleiden van de boodschap. Toegankelijk boek over stress, de gevolgen en de behandeling, bedoeld voor een grote doelgroep. Ook geschikt als zelfhulpboek.
Populair wetenschappelijk boek over stress en de negatieve gevolgen hiervan, zoals burn-out, verslaving en depressie.
Keywords: Stress