Sim sa la bim! - Minne, Brigitte, 1962-; Geeraerts, Isabelle, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2016)
Dit is een verhaal voor eerste lezertjes (AVI M3). Poe is de opa van Bas. Het woord 'opa' wordt echter niet gebruikt. Er wordt gesproken over de pa van mam. Jet is de oma van Lies, maar ook 'oma' wordt in het boek de ma van pa. Een beetje ingewikkelder dan nodig, lijkt me. Bas en Lies doen met hun grootouders leuke dingen. Zo worden er pannenkoeken gebakken en bellen geblazen, en wordt er gespeeld met de bal en bootje gevaren ... Poe kan goed toveren en Jet is een fee. Poe en Jet wonen naast elkaar en zo komen de kinderen ook met elkaar in contact tijdens een logeerpartijtje bij de grootouders. Lies en Bas kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Ze tov [lees meer]eren een kar. Helaas is het er eentje zonder rem waardoor ze in het water belanden. De kar wordt dan maar omgetoverd tot boot. Een verhaal boordevol fantasie die door het getover makkelijk in het verhaal geïntegreerd wordt. Om het verhaal leesbaar te houden voor eerste lezers wringt de taal soms een beetje. Er gebeurt ook veel op korte tijd zodat het geheel soms toch wat onduidelijk is. De illustraties zijn mooi uitgewerkt. Eerder modern van aard. De figuren lijken me beren en poezen, maar de lezer kan er ook zijn eigen inhoud aan geven. De hoofdrolspelers in het verhaal krijgen eerst blauwgrijze tinten. Vanaf het moment dat ze samen gaan spelen worden de tinten warmer en krijgen we geel, oranje en rood te zien. Die warme kleuren krijg je in het begin van het boek enkel in details te zien. De sterren op de trui van Poe vind je ook op de binnenkant van de kaft. Een verhaal dat een eerste lezer het best leest met oma of opa in de buurt.
Bas is bij Poe, zijn opa. Poe kan heel veel: sim sa la bim. Hij leert het aan Bas. Maar het gaat nog niet zo goed. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.