Handboek adventure therapie met kinderen, jongeren en hun gezinnen : therapie op basis van ervaringsleren binnen de jeugdzorg - Wijnands, Per, ....-; Scheres, Monique, ....- (S.l. : InSuMoS, 2019)
Handboek Adventure Therapie bij kinderen en jongeren is het eerste Nederlandse boek dat zich richt op de behandeling van kinderen en jongeren en hun gezinnen met Adventure Therapie. Adventure therapie is een vorm van behandeling waarin de therapeut en de cliënt/cliëntsysteem samen een proces aangaan op basis van door de therapeut doelbewust geselecteerde activiteiten met een uitdagend/avontuurlijk karakter (liefst in de buitenlucht) waardoor de cliënt in staat wordt gesteld ervaringen op te doen en hierop met behulp van de therapeut te reflecteren, hetgeen bijdraagt aan het verminderen van de problematiek en/of de klachten zoals ervaren door de cliënt zelf en/of zijn omgeving. In dit handboek wordt aan de hand van de praktijkervaringen van de auteurs een basis gelegd voor het komen tot meer uniformiteit in de vele adventure therapievormen zoals deze inmiddels ontwikkeld zijn. Na het eerste deel waarin een beschrijving gegeven wordt van de ontstaansgeschiedenis en achtergronden volgt in deel twee een beschrijving van de uitvoering. In het laatste deel is er aandacht voor de toepassing bij specifieke problematieken. Een en ander wordt aan de hand van 101 praktijkvoorbeelden helder geïllustreerd. Het boek is geschreven voor HBO- en (post)WO-behandelaren zoals sociotherapeuten, vaktherapeuten, (GZ-)psychologen, orthopedagogen(-generalist), psychotherapeuten, et cetera die werken met Adventure Therapie of hiermee kennis willen maken.
Keywords: Therapie ; avontuur; Therapie ; jongeren