Leerboek intensive-care-verpleegkunde neonatologie - Van den Brink, G. T. W. J., ....- (Houten : Bohn Stafleu van Loghum, 2017)
Het Leerboek intensive-care-verpleegkunde neonatologie beschrijft de multidisciplinaire behandeling en verpleegkundige zorg van te vroeg of ziek geboren kinderen. Deze kinderen worden behandeld in speciale neonatale centra (intensive care) of op neonatologie-afdelingen (postIC-zorg en/of high care), maar ook op kinderafdelingen (eerste acute opvang en high care). Dit boek is het standaardwerk voor verpleegkundigen die een vervolgopleiding (intensive care) neonatologie volgen, of die anderszins geschoold worden op het gebied van neonatologie. Ook is het een onmisbaar naslagwerk voor andere professionals binnen de gezondheidszorg die zich bezighouden met de zorg voor pasgeborenen en hun familie. Met deze tweede, volledig herziene druk is de inhoud weer geheel up-to-date. Belangrijke kenmerken van dit boek * indeling aan de hand van de orgaansystemen * focus op de pathofysiologie van de perinatale periode * uitgaand van de medische behandeling, het daaruit voorvloeiende methodisch verpleegkundig handelen en de psychosociale ondersteuning van pasgeborenen en hun familie De redactieleden zijn in verschillende hoedanigheden verbonden aan Nederlandse opleidingen specialistische verpleegkunde die zich richten op intensive-care-verpleegkunde neonatologie. De auteurs zijn allen betrokken bij de zorg voor pasgeborenen en hebben een verpleegkundige, medische of paramedische achtergrond. Behandelde onderwerpen: * ontwikkeling van de foetus en pasgeborene en problematiek in de perinatale fase * organisatie van het vakgebied neonatologie * algemene zorgverlening en ondersteuning van de pasgeborene en zijn familie * respiratie * circulatie * zenuwstelsel * milieu interne * endocrien systeem * gastro-intestinaal systeem * lichaamstemperatuur * pijn en pijnbestrijding * farmacologie * veiligheid * reanimatie * ECMO * follow-up