Een kwestie van tijd : over langdurige zorg in de psychiatrische kliniek - Peinen, Werner, ....-; Voorspoels, Isabelle, ....-; Joos, Stef, ....- (Berchem : EPO, 2018)
‘De psychiatrie' staat onder druk. Regelmatig wordt de sector in één adem met ‘dwang' en ‘drang' genoemd, de patiënten heten schuldig voor hun eigen miserie te zijn en dan is er nog de roep om opvang korter te maken en het aantal bedden af te bouwen. Maar wie weet hoe het er echt aan toegaat? Dit boek biedt een unieke inkijk in het leven in psychiatrisch centrum Bethanië in Zoersel. Het bundelt impressies, getuigenissen, anekdotes, foto's en kunstwerken van patiënten, dokters, verplegers die er al langer wonen of werken. Verhalen over de gelukkigste mens ter wereld, ‘Highway to Hell' van AC/DC, een boterham met calmant, en de aandrang om 's nachts mosselen te maken. Maar je leest ook bijdrages van bezoekers als Arnon Grunberg, Luuk Gruwez en Dirk De Wachter die er al dan niet een tijdje kwamen rondhangen. Een boek als een caleidoscoop. Over lijden aan het leven en breekbare, trage zorg.
PsychiatriePsychiatrische patiënten ; hulpverlening