Jeruzalem - Delisle, Guy, ....- (Amsterdam : Scratchbooks, 2018)
De Canadese striptekenaar Guy Delisle verbleef een jaar in Jeruzalem, waar zijn vrouw werkte voor Artsen Zonder Grenzen. Samen met hun twee kinderen woonden ze in het Arabische deel. Dat verblijf leverde een interessant boek op over de stad die voor zoveel verschillende gelovigen van belang is. Delisle bezoekt belangrijke locaties en bericht daarover, maar geeft ons ook een beeld van het alledaagse. Hoe moeilijk is het om van A naar B te reizen door alle blokkades? Wanneer mag je wel of niet iets doen in verband met feestdagen of speciale gebruiken? Daar gaat Delisle nog wel eens de mist in wat een hoop ellende oplevert. Net als de bureaucratie die hem soms tegenwerkt. 'Jeruzalem' won op het stripfestival in Angoulême de prijs voor beste album en daar valt wel wat voor te zeggen. Niet meeslepend of briljant getekend, maar zeker wel interessant en onderhoudend (net als zijn boeken over Birma en Pyongyang).
Delisle verbleef een jaar in Jeruzalem maar voelde zich er nooit thuis. Het was moeilijk voor hem om vrienden te maken onder de lokale bevolking en hun vertrouwen te winnen. Het leek wel of iedereen speciaal voor hem een aardig gezicht opzette en dat niemand wilde praten over het slepende conflict. Toch bleef hij lastige vragen stellen en soms, op de hoek van een steegje, bij de uitgang van een tempel of op een terrasje, kreeg hij antwoord. Delisle zette zijn ervaringen om in een humoristisch verslag over de verschillen tussen de westerse en oosterse cultuur. Als geen ander weet hij reizen door conflictgebieden te beschrijven met de nuchtere, naïeve blik van een buitenstaander. Inkleuring: Lucie Firoud & Guy Delisle
Stripverhalen ; Graphic novels ; Reisverhalen