Sterven en erven : de complete gids voor uw successieplanning - inclusief het nieuwe erfrecht : editie 2018-2019 - Ruysseveldt, Jos, ....- (Knokke-Heist : Lex Forum BVBA, 2018)
De ondertitel van dit boek luidt: 'de complete gids voor uw successieplanning'. Het bevat een inhoudstafel die maar liefst elf bladzijden beslaat. In deel één zet de auteur, een jurist van opleiding en docent aan de Fiscale Hogeschool Brussel, bondig maar omstandig het (burgerlijk) erfrecht en eigendomsrecht uiteen. Een aantal figuratieve schetsen ondersteunen zijn uitleg. Zo kan men zijn eigen situatie reconstrueren. Op p. 28 heeft de zetduivel lelijk huisgehouden. In de tweede alinea staat te lezen: "Anders gezegd... als beide ouders van de erflater 'overleden' zijn i.p.v. 'in leven'. In deel twee komt het (fiscaal) successierecht aan bod met ook een toelichting bij de aanslagregeling in het Vlaamse Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk [lees meer] Gewest en het Waalse Gewest. In tegenstelling tot het Brusselse en het Waalse Gewest kent het Vlaamse Gewest bv. niet langer een vrijstelling van successierecht, maar wel een degressief belastingkrediet. In deel drie licht de auteur de belangrijkste instrumenten toe voor een successieplanning zoals de schenkingen, huwelijkscontracten, aanwasovereenkomsten en testamenten. Interessant zijn de tips i.v.m. de schenkingen via handgift en bankgift. In het laatste deel zoekt Ruysseveldt samen met de lezer(es) naar controlemechanismen waarmee men zijn successieplanning kan optimaliseren. Afgezien van het storende gebruik van het incorrecte woord "huwgemeenschap" i.p.v. "huwelijksgemeenschap" en het gemis van een noodzakelijk zaakregister, blijft dit boek een nuttig vademecum voor de leek. De aankomende jurist zou toch een verwijzing naar het Staatsblad op prijs stellen voor de sinds 1990 ter zake totstandgekomen wetten en decreten. [Gaston Van Zeghbroeck]
Erfrecht ; België - Successierechten ; België - Dood