Positieve psychotherapie : handboek voor bemiddelaars - Rashid, Tayyab, ....-; Seligman, Martin, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2020)
Al langer dan een eeuw is de focus van psychotherapie vooral gericht op wat er mis is. Het therapeutische proces is gebaseerd op de veronderstelling dat het uitdiepen van trauma's, het corrigeren van dysfunctionele gedachten en het herstellen van disharmonische relaties helend werkt. En inderdaad, dat kan zo zijn. Maar in onze haast om symptomen van stoornissen te herkennen en te verminderen, vergeten we iets belangrijks: het positieve. Zou het doel van therapie niet het vergroten van welzijn en het voortbouwen op karaktersterkten en deugden moeten zijn? Positieve psychotherapie biedt een therapeutische benadering op basis van de principes van positieve psychologie. Deze praktische handleiding voor clinici begint met een overzicht van het theoretische kader voor positieve psychotherapie, waarbij karaktersterkten en positieve psychologische processen en veranderingsmechanismen worden onderzocht. Daarna worden sessie voor sessie 15 positieve psychotherapiesessies beschreven, elk compleet met kernconcepten, richtlijnen, vaardigheden en werkbladen. Aan bod komen thema's als dankbaarheid, open en gesloten herinneringen, posttraumatische groei, positieve communicatie, praktische wijsheid en vergeven. Elke sessie bevat ook ten minste één casus en een bespreking van interculturele implicaties. Professionals in de geestelijke gezondheidszorg van alle oriëntaties zullen Positieve psychotherapie een verfrissend alternatief vinden voor de probleemgerichte benaderingen. Positieve psychotherapie geeft cliënten een doel, zelfvertrouwen en een gevoel van betekenis dat vaak wordt gemist in meer traditionele therapieën.