Ergotherapie in de gerontologie : basisboek voor kwaliteitsvolle hulpverlening - De Coninck, Leen, ....- (Leuven : Acco, 2019)
Oudere personen nemen in de huidige maatschappij een steeds prominentere plaats in. Hun wensen en behoeften veranderen en ze willen zo lang mogelijk hun autonomie behouden en zich blijven ontwikkelen. Die demografische transitie heeft ook een invloed op de hulpverleners in de ouderenzorg. Het is een van de taken van de ergotherapeut om die oudere personen te helpen zo zelfstandig mogelijk te blijven, daarbij rekening houdend met hun wensen en behoeften en die van hun omgeving. Dit boek biedt de ergotherapeut een basis om kwaliteitsvol hulp te verlenen en beschrijft: • de valkuilen van bepaalde visies die de maatschappij heeft op die bevolkingsgroep • de normale veroudering van de oudere persoon op een positief realistische manier, gebaseerd op het kader van de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF - WHO) • de taakgebieden van de ergotherapeut. Het kwalitatief hulpverlenen wordt onderbouwd door theorieën uit het methodisch, cliëntgericht, evidence-based en ethisch handelen over de kwalitatieve hulpverlening. Praktijktoepassingen maken het geheel herkenbaar voor zowel de beginnende als ervaren ergotherapeut. Het boek Ergotherapie in de gerontologie richt zich zowel naar hogeschoolstudenten als naar hulpverleners in het werkveld en werd samengesteld dankzij een constructieve samenwerking tussen de hogescholen en het werkveld.
Keywords: Ergotherapie; Gerontologie