Het geheime leven van het tienerbrein : hoe we onszelf uitvinden - Blakemore, Sarah-Jayne, ....- (Amsterdam : Uitgeverij Nieuwezijds, 2019)
Hoe ontwikkelt het brein van kinderen en pubers zich, en welke processen spelen daarbij een rol? Waarom zijn intense vriendschappen met leeftijdgenoten zo belangrijk voor tieners? Hoe komt het dat tieners gemakkelijker buitensporige risico's nemen? En waarom ontstaan veel psychische stoornissen al tijdens de puberteit? Veelbekroond neurowetenschapper Sarah-Jayne Blakemore beschrijft de nieuwste wetenschappelijke inzichten in het tienerbrein. Ze laat zien hoe het tienerbrein zich ontwikkelt, hoe die ontwikkeling ons gedrag beïnvloedt en welke factoren uiteindelijk bepalen wie we worden. De adolescentie is een periode van kwetsbaarheid, maar ook van enorme creativiteit. In die fase van onze ontwikkeling leggen we de basis voor ons zelfbewustzijn en vinden we onszelf uit. Dit boek is een must voor iedereen die wil begrijpen wat er omgaat in tieners en jongeren en waarom ze zich gedragen zoals ze doen. Sarah-Jayne Blakemore is hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan het University College London. Ze ontving meerdere belangrijke prijzen voor haar onderzoek, waaronder de British Psychological Society Spearman Medal, de Turin Young Mind & Brain Prize, de Royal Society Rosalind Franklin Award en de Klaus J. Jacobs Research Prize.
Keywords: Adolescentie; Hersenontwikkeling; Jongeren; Ontwikkelingspsychologie; Puberteit