Basisboek criminologie - Kolthoff, Emile W., 1958- (Den Haag : Boom Criminologie, 2016)
Dit boek biedt een beknopte algemene inleiding in het brede domein van de criminologie, die zelfstandig kan worden gelezen. Daarbij zijn noodgedwongen keuzes gemaakt in de behandelde onderwerpen, waarbij is gestreefd naar een breed overzicht, waarin ook Nederlandse ontwikkelingen voldoende aan bod komen. Sommige onderwerpen worden niet uitvoerig behandeld, maar in dat geval wordt verwezen naar relevante aanvullende literatuur. Verschillende onderwerpen die in het boek staan beschreven, zoals de ethiek van de opsporing en de principes van CPTED, ontbreken in de meeste gangbare handboeken. De auteur gaat uitgebreid in op het gebruik van criminaliteitscijfers en geeft een beknopt overzicht van gangbare onderzoeksmethoden. De tweede druk is geheel geactualiseerd en aangevuld met actuele onderwerpen als 'herstelrecht', 'tbs', 'ondermijning', 'victimologie' en 'groene criminologie'. Behalve voor studenten biedt het boek ook aan de geïnteresseerde niet-student een toegankelijk overzicht van de stand van zaken in de criminologie en een handzaam naslagwerk voor het vakgebied.
Keywords: Criminologie