Vals spel : nieuw licht op sport, macht en geld - Wagendorp, Bert, ....- (Amsterdam : Ambo|Anthos, 2018)
Vals spel' van Bert Wagendorp is onderdeel van de filosofische reeks Nieuw Licht, waarbij Nederlandse denkers een klassiek geworden tekst naar de hedendaagse wereld toe trekken om te zien hoe houdbaar de ideeën zijn. In 'Vals spel' laat Bert Wagendorp nieuw licht schijnen op sport, macht en geld. Bert Wagendorp is wielerfanaat, journalist en columnist voor 'de Volkskrant', en schrijver van onder meer de veelgeprezen bestseller 'Ventoux' en van 'Lance the rockopera'. In 1938 waarschuwde Johan Huizinga in het beroemde 'Homo ludens' dat door de technische en wetenschappelijke professionalisering van de sport 'de eigenlijke stemming van het spel dreigt teloor te gaan'. Vandaag de dag zien we het resultaat daarvan. Sport beheerst het nieuws, niet door het spel maar vanwege de knikkers, de schandalen en het geweld. In 'Vals spel' vraagt Bert Wagendorp zich af of deze ontwikkeling moet worden gekeerd, en of dat eigenlijk zou kunnen.
Bevat ook een fragment uit Homo ludens van Johan Huizinga
Keywords: Sport ; schandalen