Handboek psychopathologie bij vrouwen en mannen : van 0 tot 100+ - Van Amelsvoort, Therese, ....- (Amsterdam : Boom, 2019)
Handboek Psychopathologie bij vrouwen en mannen Van 0 tot 100+ Therese van Amelsvoort, Marrie Bekker, Janneke van Mens-Verhulst en Miranda Olff Minstens zoveel vrouwen als mannen lijden aan psychische stoornissen, maar de aard van hun stoornissen kan aanzienlijk verschillen. Toch berust onze (geestelijke) gezondheidszorg op wetenschappelijk onderzoek dat vooral is uitgevoerd bij mannen. In het huidige politieke klimaat is er steeds meer aandacht voor sekse en gender, en vandaar juist nu een handboek over man-vrouwaspecten van psychopathologie. Mannen en vrouwen verschillen in het ontstaan, het hulpzoekgedrag, de klinische presentatie en het beloop van de ziektebeelden die ze in de spreekkamer laten zien. Door meer kennis te verwerven kunnen preventie, diagnostiek en behandelingen beter op de behoeften van vrouwen én mannen worden afgestemd. In Handboek psychopathologie bij vrouwen en mannen stellen meer dan veertig deskundigen de verschillen tussen mannen en vrouwen centraal. Niet alleen in lichamelijk, maar ook in maatschappelijk en psychisch opzicht. Zij hanteren, in overeenstemming met de DSM-5, een levensloopbenadering en maken inzichtelijk hoe sociale en culturele omstandigheden, en individuele ervaringen kunnen fluctueren gedurende het leven. De redactie bestaat uit gz-professionals Therese van Amelsvoort, Miranda Olff, Janneke van Mens-Verhulst en Marrie Bekker.
Keywords: Ziekten - Kwalen ; Psychische stoornissen