Dames voor Darwin : over feminisme en evolutietheorie - Vandermassen, Griet, ....- (Antwerpen : Houtekiet, 2019)
De auteur, filosofe en evolutiepsychologe, beweegt zich op het spanningsveld tussen feminisme en biologie. Haar ‘Darwin voor Dames' (2005) deed veel stof opwaaien. Het klassieke feminisme wijst de rol van biologie en evolutie voor verklaring van sekseverschillen immers sterk af (bio-aversie), terwijl de auteur pleit voor een evolutionair geïnformeerd feminisme. In dit boek werkt ze dit thema uit en biedt ze een overzicht van actueel onderzoek naar psychologische en gedragsverschillen tussen mannen en vrouwen, bezien vanuit een evolutionair perspectief. Na een historisch overzicht van het feminisme komen thema's aan de orde als seksisme en wetenschap, feministische wetenschapsbeoefening, de evolutionaire basis van sekseverschillen en onderzoek naar sekseverschillen in cognitie, seksualiteit en partnervoorkeur. Een sterk en uitvoerig onderbouwd pleidooi voor integratie van een evolutionair perspectief in het feminisme. Interessant voor lezers die belangstelling hebben voor wetenschap, feminisme en genderverschillen. Met uitvoerige literatuurlijst, register en notenapparaat. Grondig herziene, uitgebreide en geactualiseerde versie van het boek uit 2005.
Peidooi voor een integratie van evolutionair perspectief in het feminisme.
Keywords: Feminisme