Van gedachten wisselen : filosofie en ethiek voor zorg en welzijn - de Brabander, Richard, ....- (Bussum : Uitgeverij Coutinho, 2019)
N onze complexe samenleving worden sociaal werkers dagelijks geconfronteerd met ethisch-politieke dilemma's en filosofische vraagstukken die hen dwingen een positie in te nemen. Kernwaarden als het bevorderen van menselijke waardigheid, zelfredzaamheid, eigen kracht en eigen regie vormen daarbij het handelingskader. In Van gedachte wisselen worden deze kernwaarden vanuit meerdere disciplines kritisch tegen het licht gehouden. Thema's die een belangrijke rol spelen binnen de beroepspraktijk van het sociaal werk zoals welzijn en geluk, vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, macht en menswaardigheid worden vanuit filosofisch en ethisch oogpunt besproken. De auteur laat hiermee zien dat er verschillende invullingen van de waarden mogelijk zijn. De bijbehorende website bevat denkoefeningen en links naar films waarnaar de auteur in het boek refereert. Deze derde druk is grondig herzien. De kernwaarden van het sociaal werk, ontleend aan de Beroepscode voor de sociaal werker (Buitink & Steenmeijer, 2018) zijn in deze editie als uitgangspunt genomen. Verder zijn enkele technische uitweidingen vereenvoudigd en heeft ethiek een duidelijkere plaats gekregen. De titels van de hoofdstukken zijn aangepast en voorzien van ondertitels die duidelijk aangeven waar de inhoud over gaat. Ook is het werk van de Franse filosoof Bruno Latour in het boek opgenomen. Dit boek is in de eerste plaats geschreven voor studenten van sociale opleidingen en sociale professionals. Daarnaast is het geschikt voor studenten van aanverwante opleidingen zoals verpleegopleidingen, pedagogiek en psychologie.
Keywords: Communicatie; Ethiek; Filosofie; Maatschappelijk werk; Welzijnszorg