Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen : het helen van de langetermijneffecten van adverse childhood experiences 'ACE's) - Harris, Nadine Burke, ....-; Sietske Boonstra, ....- (Uitgeverij Mens!, 2018)
Dat vroege psychotraumatische gebeurtenissen veel invloed kunnen hebben op het latere leven, was al langer bekend. Maar deze Amerikaanse kinderarts (44) voert sinds tien jaar een ware kruistocht. Zij bemerkte, aanvankelijk vooral bij gekleurde kinderen in arme wijken, dat ingrijpende jeugdervaringen niet alleen psychisch maar ook lichamelijk veel gevolgen hebben op latere leeftijd. Ervaringen met verwaarlozing, verslaving, vechtscheidingen, misbruik en mishandeling drukken een stempel op het latere leven. Harris beschrijft uitvoerig in de ik-vorm hoe zij tot deze ideeën kwam. Met veel uitgebreide casuïstiek en weinig wetenschappelijke onderbouwing, maar wel overtuigend. Haar ideaal is elk kind door middel van (bijgevoegde) vragenlijsten hierop te screenen om preventief te kunnen werken. Het boek heeft een Amerikaanse stijl, maar de inhoud is ook voor Nederland belangwekkend. Vooral voor psychosociale en/of pedagogische werkers.
Pleidooi voor het tijdig herkennen van ingrijpende psychotraumatische jeugdervaringen om latere gezondheidsproblemen te voorkomen.
Keywords: Psychotherapie ; Integratieve therapie