What's wrong with me? : gezichten achter de DSM - Busato, Vittorio, ....-; Valckx, Peter, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2018)
Psycholoog Busato (53) geeft aan de hand van de DSM een gezicht aan psychiatrische patiënten. De 'Diagnostical and Statistical Manual of Psychiatric Disorders' is bedoeld om internationaal criteria voor psychiatrische diagnoses vast te stellen. Sinds 2017 is de DSM-5 leidend voor de klinische praktijk in Nederland. Als tegenwicht voor deze technische classificatie geeft hij nu 49 getuigenissen van psychiatrische patiënten die voldoen aan deze DSM-criteria. Telkens een dubbele pagina met persoonlijke verhalen en een dubbele pagina voor een foto van de geïnterviewde. Sommige zijn anoniem en zonder foto. Het zijn heel persoonlijke verhalen, waarin de sprekers zich bloot geven en zich kwetsbaar opstellen. Ook zijn er combinaties van diagnoses. Deze getuigenissen roepen op tot bezinning en nadenken. Op de cover is een spiegeltje bevestigd met de onderliggende vraag: 'Heb jij zelf ook een diagnose?' Engelse titel maar Nederlands boek.
Persoonlijke getuigenissen van psychiatrische patiënten.
Keywords: Psychiatrische patiënten ; Psychische stoornissen