Nederlands in de onderbouw : een praktische didactiek. - Bonset, Helge (Egbert Helge), 1944-; Ekens, Tiddo, ....-; de Boer, Martien, ....- (Bussum : Coutinho, 2019)
Brede beheersing van de Nederlandse taal maakt het leerlingen mogelijk om intensief deel te nemen aan de verschillende aspecten van het maatschappelijk leven, nu en in de toekomst. Taalverwerving en taalonderwijs zijn daarom van grote betekenis. Met Nederlands in de onderbouw hebben (aanstaande) docenten Nederlands een praktisch naslagwerk in handen voor de vormgeving van hun onderwijs. De theorie van de taalvaardigheden lezen, schrijven, spreken en luisteren wordt direct toepasbaar in de onderwijspraktijk van alledag. Het boek is gebaseerd op de kerndoelen Nederlands voor de basisvorming, het Referentiekader Taal en de Kennisbasis Bachelor Nederlands. Didactisch uitgangspunt is communicatief taalonderwijs. Aan elke taalvaardigheid is een hoofdstuk gewijd. Daarnaast komen het onderwijs in fictie en in taalvariatie aan de orde. Nederlands in de onderbouw geeft per hoofdstuk theoretische achtergronden en suggesties voor opbouw en planning van de leerstof, oefeningen en toetsing. Ieder hoofdstuk sluit af met beschrijvingen van achtergrondliteratuur en wordt geïllustreerd met lesvoorbeelden uit taalmethoden Nederlands. In twee aparte bijlagen zijn de onderdelen Talige Begrippen en Taalverzorging uit het Referentiekader Taal in een (kritisch) kader geplaatst. In deze zesde, herziene druk blijft de in de praktijk bewezen vorm van Nederlands in de onderbouw overeind, maar is de inhoud geactualiseerd. Voorbeelden uit recente methodes in het voortgezet onderwijs zijn toegevoegd. Ook de verwijzingen naar boeken en artikelen zijn vernieuwd. Helge Bonset, Martien de Boer en Tiddo Ekens zijn werkzaam (geweest) in het Team Nederlands van het Nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (SLO).
Didactische handleiding voor leraren Nederlands. De schrijvers (Stichting Leerplanontwikkeling) beogen het aanreiken van een instrument aan de leraar, waarmee hij zicht krijgt op wat een vernieuwd vak Nederlands in de basisvorming in kan houden en hoe hij dat in zijn lespraktijk vorm kan geven. Aan de orde komen lezen, schrijven, spreken en luisteren, fictie, taalvariatie en massamedia. In het algemeen treffen we per hoofdstuk aan: schets van de beginsituatie; weergave en interpretatie van de kerndoelen; overzicht van de leerstofonderdelen nodig om de kerndoelen te bereiken; enkele uitgewerkte voorbeeldlessen; toetsingsadvies. De hoofdstukken over de vakonderdelen bevatten wel ideeën en suggesties, maar geen kant en klaar lesprogramma. Deze licht herziene zesde druk is aangepast aan de politieke besluitvorming, zijn voorbeelden geactualiseerd, literatuurverwijzingen en lijst van websites bijgewerkt en twee bijlagen toegevoegd.
Keywords: Basisonderwijs -- Nederland; Nederlands -- Basisonderwijs