Ijskonijn - Broere, Rien, ....- (Wieslbeke : De eenhoorn, 2009)
Het boek 'Ijskonijn' gaat over de tweeling, Anna en Thijs. Een tweeling die eigenlijk niet op dezelfde dag geboren werd. Ze worden door hun mama op alle mogelijke manieren in de watten gelegd. Ook hun papa laat zich graag door zijn vrouw verwennen. Op een dag krijgt mama een auto-ongeluk waardoor ze in het ziekenhuis moet worden opgenomen. De huishoudelijke taken komen nu op de schouders van papa, Anna en Thijs terecht. De tweeling is het echter niet gewoon om hun handen uit de mouwen te steken. En ook papa heeft geen kaas gegeten van het huishouden. Daarom besluit papa dat een tijdelijke gezinshulp de beste remedie is om het huishouden weer op de rails te zetten. De gezinshulp in kwestie blijkt [lees meer] een kordate dame te zijn die weet wat werken is, allergisch is aan verwende nesten en van de tweeling verwacht dat ze meehelpen. Anna en Thijs zijn het daar echter niet mee eens. Unaniem beslissen ze dat het 'ijskonijn' zo snel mogelijk haar biezen moet pakken. En of dit lukt, lees je in dit boek. Kinderen zullen dit een heerlijk hilarisch boek vinden want welk kind heeft geen hekel aan huishoudklusjes en welk kind wordt niet graag verwend? Maar dit verhaal draagt, naar mijn mening, een beetje een verkeerde boodschap over. Het eerste deel van het boek toont hoe Anna en Thijs verwend worden door hun mama, in het middenstuk worden ze geconfronteerd met de realiteit van een echt gezin en daar rijst de hoop dat Anna en Thijs door de aanpak van de gezinshulp zullen begrijpen waarom ook zij hun steentje moeten bijdragen. Heel even voldoen ze aan die verwachting. Heel even zijn Anna en Thijs kinderen die, zoals hun vriendjes en zoals 'echte kinderen', hun eigen boterhammen smeren, hun eigen veters knopen, ... Het laatste deel van het boek is spijtig genoeg een terugkeer naar het begin van het boek.
De moeder van de tweeling Thijs en Anna doet alles voor haar kinderen. Als ze langdurig in het ziekenhuis terechtkomt, komt er een hulp in de huishouding. Zij is lang niet zo lief als moeder. Vanaf ca. 9 jaar.