Beeldtaal : perspectieven voor makers en gebruikers - Van den Broek, Jos, 1951-; de Jong, Jaap, 1961-; Koetsenruijter, Willem, 1958- (Amsterdam : Boom, 2019)
Handboek voor beeldgebruik in gepubliceerde media. De auteurs – deskundigen uit de wetenschapscommunicatie, journalistiek en kunstgeschiedenis – benaderen beeld vanuit drie theorieën: Gestalt (kijken), semiotiek (begrijpen) en moderne retorica (overtuigd worden). Deze theorieën worden gekoppeld aan de middelen die beeld tot zijn beschikking heeft: compositie, typografie, perspectief en kleur. Tal van praktijkvoorbeelden laten tot slot zien hoe foto's, grafieken en infographics kunnen worden toegepast en welk effect opmaak heeft op webpagina of tijdschrift. De directe schrijfstijl en heldere structuur, het gebruik van opsommingen (rijtjes) en het grote aantal voorbeelden (goede én slechte, vaak naast elkaar), maken de stof zeer toegankelijk. Geschikt voor iedereen die als maker of gebruiker met gepubliceerd beeld te maken heeft. Opdrachten maken het boek bovendien bruikbaar als studieboek voor universitaire studies en hbo-opleidingen. Met bronverwijzingen en suggesties voor verdiepingsliteratuur bij elk onderwerp, bijlage over beeldrecht en index. Deze herdruk is voorzien van nieuwe voorbeelden; verder is het model voor GSR-analyse uitgewerkt.
Keywords: Grafische vormgeving ; beeldcultuur