Handboek HTML5 en CSS3 - Doolaard, Peter, ....- ([Culemborg] : Van Duuren Media, 2019)
Handig om te weten: van dit boek is een webversie beschikbaar. Als u zich registreert, krijgt u gratis toegang, plus relevante extra's. Van alle technieken voor het maken van webpagina's en webapps zijn HTML en CSS de belangrijkste. Zonder HTML geen webpagina's en zonder CSS blijft het een kale boel. In deze vijfde, bijgewerkte editie van dit handboek leert u omgaan met beide webtalen. U leert eerst hoe u de content markeert met HTML zodat de paginastructuur klopt. Daarna maakt u de onderdelen van de pagina op met CSS. Het uitgangspunt daarbij is dat u niet alleen leert dát dingen werken, maar vooral waarom ze werken. Met HTML 5.3 als richtlijn wordt uitgelegd hoe een HTML-document te structureren en alle onderdelen te markeren: paginakop, artikelkoppen, tekst, lijsten, hyperlinks, afbeeldingen, video en audio, formulieren en tabellen. Een goede paginastructuur in HTML is de beste garantie voor een geslaagde lay-out en opmaak met CSS. De tweede helft van het boek behandelt het opmaken en lay-outen met CSS. Er wordt nog uitgebreider dan in voorgaande edities ingegaan op het maken van responsive lay-outs met alle technieken die CSS daarvoor biedt. Dat is op de eerste plaats CSS Grid Layout. Daarnaast leert uw werken met Flexible Box Layout, multi-column, floats en absolute en relatieve positionering. U leert hoe u lettertypen downloadt, tekst opmaakt, navigatiemenu's vormgeeft, kleur gebruikt en achtergronden maakt. Ook het werken met CSS-functies zoals var(), calc() en attr() en het maken van overgangen, animaties en transformaties in 2D en 3D komen aan bod. Dit leerboek en naslagwerk geeft een stevige ondergrond voor het werken met de technieken die de basis vormen van modern webdesign.
Keywords: CSS3.; HTML5.