Brieven aan jonge criminologen - Vivijs, Stijn, ....-; Pleysier, Stefaan, 1975- (Brugge : die Keure, 2019)
“Politiewerk is veel meer dan misdaadbestrijding en ordehandhaving. Een stadsbestuur moet een evenwicht vinden tussen ordehandhaving en samenlevingsopbouw” – Jinnih Beels“Criminology inherently deals with problems and actions that arouse powerful emotions: anger, indignation, fear, amongst others” – Richard Sparks“Brieven aan jonge criminologen” is een mooi geïllustreerd boek dat 41 brieven bevat van criminologen op een hoogtepunt in hun carrière, gericht aan jonge criminologen die er net aan beginnen. Het boek illustreert de diversiteit aan beroepsuitwegen voor (jonge) criminologen en laat zien dat criminologen van alle markten thuis zijn en in onze hedendaagse, complexe samenleving op cruciale posities een belangrijke rol kunnen spelen: politiek, bestuur, beleid en administratie, strafuitvoering, handhaving en preventie, media en journalistiek, en onderwijs en onderzoek.Onder de briefschrijvers bevinden zich onder meer politieofficieren, (gevangenis)directeurs, bemiddelaars, adviseurs, coördinatoren, politici, magistraten, journalisten, academici en eredoctores, elk van hen verbonden met de Leuvense rechtsfaculteit. Zij duiken in hun eigen geschiedenis en delen elk op hun manier de ervaringen uit hun praktijk met hun jonge collega's.Dit levert een unieke collectie brieven op, een bundeling aan levenslessen, opdrachten en inzichten. Soms vermakelijk, dan weer diepzinnig, ontsluiten de brieven wat men doorgaans slechts in persoonlijke gesprekken ervaren kan. De briefschrijvers verschaffen een heel persoonlijke, af en toe intieme inkijk in hun leef- en denkwereld. Welke beslissingen of gebeurtenissen waren voor hun loopbaan doorslaggevend? Welke ontmoetingen waren bepalend? Waarop komt het als criminoloog in het leven werkelijk aan? De adviezen en de terugblik op een rijke loopbaan zijn tijdloos, zodat deze brieven ook jonge en minder jonge criminologen zullen aanspreken.
Keywords: Criminologie