Gewoon en anders?! : Geestelijke gezondheidszorg bij mensen met een beperking - Ang, Winny, ....-; Bettens, Sofie, ....-; Hardy, Ilse, ....- (Oud-Turnhout : Gompel&Svacina, 2019)
'Anders kunnen en mogen zijn'. Deze slogan raakt misschien meer ingeburgerd in onze maatschappij, maar ‘anders zijn' is nog zeker geen evidentie. Mensen met een verstandelijke, fysieke of andere beperking vormen een groep die 'anders is'. Er is ontegensprekelijk meer kennis, meer medische hulp, meer technische vooruitgang in hulpmiddelen van allerlei aard. Maar het organiseren van geestelijke gezondheidszorg op maat van iemand met een beperking blijft een grote uitdaging. Door de beperkte doorverwijsmogelijkheden binnen het reguliere circuit werd een Geestelijk Gezondheidsteam opgericht binnen Heder, een voorziening in Antwerpen voor mensen met een beperking. In dit praktijkhandboek bundelen de auteurs hun ervaringen en geven ze een antwoord voor zorg op maat aan mensen met een beperking, zeker wanneer 'weinig taal' een extra uitdaging is. Geënt op bekende psychotherapeutische denkkaders wordt creatief gezocht naar methoden om psychotherapie mogelijk te maken, rekening houdend met thema's die vaak een rol spelen in het leven van de cliënten, zoals gehechtheid, identiteit, contextdynamieken,... Dit boek wil hulpverleners, ouders en alle anderen die betrokken zijn in de ondersteuning van mensen met een beperking inspireren om aan de slag te gaan met de verrijkende levensverhalen van deze kinderen en jongeren.
Keywords: Geestelijke gezondheidszorg; Mensen met een beperking