Geef burn-out geen kans : 100 manieren om uit de knoop te raken - Swinnen, Luc, ....- (Leuven : Davidsfonds, 2015)
Burn-out is inmiddels een containerbegrip geworden en duidt op een verstoring van de energiebalans, net zoals bij bore-out, stress en CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom). (Maar depressie, dat qua symptomen op de burn-out lijkt, is een stemmingsziekte, aldus de auteur.) In dit studieboek geeft hij een beschrijving van de oorzaken en het genezingsprocesproces. En om geen aangeleerde hulpeloosheid te creëren, geeft hij ook vragenlijsten en tips voor het zelf herkennen en zelf herstellen van de energiebalans. De voorbeelden en achtergrond-info zijn net zoals de theoretische toelichting afgestemd op België (Vlaanderen) en Nederland. Ze zijn deels aanvullend op, en deels hetzelfde als in zijn vorige uitgaven 'Burn-out' (2012)* en 'Te vriendelijk!' (2013)**. Daarin lag de nadruk ook iets meer op de RET-methode. En in deze uitgave legt hij uit dat er zes soorten persoonlijkheid zijn die extra gevoelig zijn voor een verstoring van de energiebalans en dat de veerkracht van zo iemand moet toenemen (ander zelfbeeld). De voorwaarde voor effectieve zelfhulp is een kennissenkring waarop men kan terugvallen.
Burn-out ; burnout ; welzijn op het werk