Draaiboek gedragsverandering : de psychologie van beïnvloeding begrijpen en gebruiken - Hermsen, Sander, ....-; Reint Jan Renes, ....- (Amsterdam : Business Contact, 2019)
Er wordt van alles uit de kast gehaald om het gedrag van mensen te veranderen: humor, celebrities, nudging en veel (te veel) informatie. Gedragsverandering is een actueel onderwerp: jongeren moeten minder drinken, autorijders voorzichtiger rijden, medewerkers stressvrijer werken. Bij de overheid, maar ook in het bedrijfsleven worden (reclame)campagnes, acties, (digitale) producten en online toepassingen ontworpen. Met wisselend succes. Wetenschappers Sander Hermsen en Reint Jan Renes laten in een levendige mix van concrete voorbeelden en de nieuwste inzichten zien hoe gedragsbeïnvloeding echt werkt. Wat maakt wel en wat maakt niet een effectieve campagne, product of dienst? Hun model, Persuasive by Design, is al in een groot aantal organisaties met succes toegepast. Dit boek is voor iedereen die wat te winnen heeft bij gezonder, veiliger, duurzamer of efficiënter gedrag.
Overheden, politici en bedrijven willen steeds meer het gedrag van bevolkingsgroepen of klanten in een gewenste, gezonde, veilige, duurzame of efficiënte richting sturen. Dat lukt in beperkte mate, aldus de auteurs, en om uit te leggen wat wel en niet kan, gebruiken ze in dit studieboek het gedragsmodel: Persuasive by design. Ze leggen eerst uit welke vijf factoren of ‘thema's' voor gedragsbeïnvloeding/-verandering belangrijk zijn, en dat gedrag samenhangt met de omgeving (gedrag van anderen of omstandigheden). Vervolgens gaan ze dieper in op elk van deze thema's: gewoontes en impulsen, weten en vinden, zien en beseffen, willen en kunnen, doen en blijven doen. Ter afsluiting geven ze een aantal 'richtvragen' over de behandelde thema's zodat je gaat nadenken over het in de praktijk brengen en de noodzaak van de (gewenste) gedragsverandering (van jezelf of van anderen). Een bruikbaar boekje voor medewerkers communicatie (vanaf mbo-niveau), met treffende voorbeelden over gedragsinterventies in onderzoek en reclamecampagnes van de afgelopen jaren.