Manifest van een immigrant - Mehta, Suketu, ....- (Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, 2019)
We zouden immigranten moeten verwelkomen in plaats van vrezen, betoogt Suketu Mehta in zijn glasheldere, gloedvolle Manifest van een immigrant. Als gerenommeerd journalist werkte en woonde Mehta over de hele wereld. Met eigen ogen zag hij hoe migratie veel goeds oplevert en landen en gemeenschappen tot bloei kan brengen. Het Westen wordt dan ook niet bedreigd door migratie, maar door de angst voor migratie. Tegenover die angst plaatst Mehta de verhalen van alledaagse helden: gewone mensen die keihard werken om er het beste van te maken. Hij vertelt ook zijn eigen migratieverhaal en laat zien welke rol klimaatverandering, het verwoestende nalatenschap van kolonialisme en economische ongelijkheid spelen in het vervagen van de grenzen. Zijn aanstekelijke empathie maakt grote indruk. Manifest van een immigrant is een hoopvolle en noodzakelijke toevoeging aan het hedendaagse debat.
Migratie - Vluchtelingen - Sociale groepen ; Migranten