Effectiever studeren : leerstrategieën voor het hoger onderwijs - Dijkstra, Pieternel, ....-; Bunnink, Petra, ....-; Krikke, Aimee, ....- (Amsterdam : Boom, 2019)
In het hoger onderwijs wordt veel van studenten gevraagd. Mede door de beperkte studietijd en de vele eisen die aan hen worden gesteld, ligt de focus vaak op presteren in plaats van op leren. Studenten weten daar niet altijd goed raad mee. Hoe moeten ze het studeren aanpakken? Ze kunnen een hoge studiedruk ervaren of het plezier in hun studie verliezen. Hierdoor kunnen studenten onnodig lang doen over hun studie, of er zelfs helemaal mee stoppen. Effectiever studeren wil onderwijsprofessionals in het hoger onderwijs toerusten met technieken en inzichten die zij kunnen gebruiken om hun studenten te helpen effectiever te leren. Onderzoek toont aan dat studenten die leerstrategieën effectief inzetten beter presteren en gemotiveerder zijn voor hun studie. Het boek geeft concrete handreikingen om studenten te trainen in het ontdekken en inzetten van veertien leerstrategieën. Het boek is bedoeld voor docenten en studiecoaches in het hoger onderwijs. Ook studenten die zichzelf willen coachen tijdens het studeren, zullen baat hebben bij de tips in dit boek. Dr. Pieternel Dijkstra is sociaal psycholoog, lector, wetenschappelijk onderzoeker, auteur en trainer.
Studievaardigheden ; hoger onderwijs ; didactiek ; leren leren