De sluipende staatsgreep : pleidooi van een romantisch advocaat - Bekaert, Paul, ....- (Tielt : Lannoo, 2019)
Ik ben een romantisch advocaat, iemand voor wie maatschappelijk engagement primeert. Wanneer ik het opneem tegen de staat, voel ik mij als Lucky Luke, de eenzame cowboy die voor gerechtigheid strijdt.' - Paul Bekaert De rechtstaat steunt op de scheiding der machten, maar die sokkel wankelt ernstig. De uitvoerende en wetgevende macht krimpen de bevoegdheden van de rechterlijke macht steeds meer in. Rechters krijgen een tweederangsrol toebedeeld en pseudorechters kapen de hoofdrol weg. De politiek gebruikt justitie om haar tegenstanders te bestrijden en waagt het zelfs om rechters persoonlijk aan te vallen vanwege hun uitspraken Paul Bekaert, de bekende mensenrechtenadvocaat, is een man met een missie. Hij strijdt vurig voor de rechten van verdediging, vrijheid van meningsuiting en privacy. Hij verdedigde de Turkse militante Fehriye Erdal en het Baskische echtpaar Moreno-García in ruige terrorismezaken. In de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie trad hij op voor onder meer Carles Puigdemont. Met De sluipende staatsgreep waarschuwt hij voor een coup die stilaan vorm krijgt. De auteur, die vroeger nog stafhouder en plaatsvervangend vrederechter was, herinnert ons aan het belang van de scheiding der machten, toont aan waarom het evenwicht vandaag zoek is, en reikt uitwegen aan.
Rechten van de mens - Rechtspraak ; België