Samen door één deur : hoe wij, kinderen van de Verlichting, onze samenleving moeten beschermen - Van der Stighelen, Guillaume, 1955- (Tielt : Lannoo, 2016)
Guillaume van der Stighelen, columnist, is ooit begonnen als copywriter bij een reclamebureau en dat is op elke bladzij van dit boek te merken. Alleen gaat het hier niet om winst, maar om waarden, de waarden van de westerse samenleving. Na een korte historische inleiding, waarin hij de achtergronden schetst van het denken van de Verlichting, gaat de schrijver uitvoerig in op de nieuwkomersverklaring die nieuwkomers in België sinds 31 maart 2016 moeten ondertekenen als ze zich in dat land willen vestigen. Een verklaring die de fundamentele vrijheden, rechten en plichten op een rij zet waar de westerse wereld haar kracht aan ontleent. Eenvoudige maar overtuigende reclame voor een goede zaak. Met in een aanhangsel de volledige tekst van de Nieuwkomersverklaring en die van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Visie op de veelgestelde vraag: hoe beschermen we onze westerse manier van samenleven met al die nieuwkomers?