De terugkeer van het lesgeven - Biesta, Gert J. J., 1957- ([Culemborg] : Phronese, 2019)
In deze publicatie bespreekt de auteur (1957), professor of education en director of research, op een zeer kritische wijze het hedendaagse onderwijs en heel in het bijzonder de rol van de leraar. Hij houdt een pleidooi voor het herontdekken van het lesgeven en het belang van de leraar bij dit alles. In een aantal hoofdstukken geeft hij op een genuanceerde en sterk wetenschappelijk correcte manier diverse antwoorden op onder meer de volgende vragen: wat is de bedoeling van onderwijs? Kan onderwijs zonder leren? Wat is de rol van de leraar? In een afzonderlijk hoofdstuk vergelijkt hij drie verschillende visies op emancipatorisch onderwijs. De schrijver is er goed in geslaagd om argumenten te geven voor het belang van het lesgeven. Hij is hierbij op zoek gegaan naar de pedagogische betekenis van lesgeven en onderwezen worden. De school en het onderwijs worden door de auteur terecht benoemd als de belangrijkste 'locaties' voor die zoektocht. Het boek is bedoeld voor de onderwijskundige die een zekere maturiteit bezit op het gebied van onderwijswetenschappen. - Onderwijskunde Leraren Leerling-leraarrelatie Sociale vaardigheden ; leraren
Pleidooi voor het herontdekken van het lesgeven en het belang van de leraar in het hedendaagse onderwijs