Monet : op zoek naar het licht - Efa, ....- (Brussel : Le Lombard, 2017)
In bepaalde kringen heerst het idee dat strips alleen voor kinderen zijn. Tenzij het grafische romans zijn en dan het liefst onleesbaar. Dat is een puur Nederlandse misvatting. In alle landen om ons heen worden goed leesbare strips gemaakt voor diverse leeftijden en over alle onderwerpen. De Franse uitgever Lombard zette een reeks biografische strips op over belangrijke schilders (waarvan er vier Nederlands). In 'Monet : op zoek naar licht' vertellen Efa en Rubio het levensverhaal van de Franse schilder Claude Monet (1840-1926) op heldere en navolgbare wijze, met zijn zoektocht naar een nieuwe schilderkunst als leidraad. Tekenaar Efa voegt daar niet zijn eigen grafische mening aan toe, hij kleurt de strip in een stijl die die van Monet benadert. Aan het eind van het boek worden in een dossier ook nog eens de bekendste schilderijen van Monet getoond. Het resultaat is een boeiende biografie, maar toont vooral ook een subliem gebruik van de mogelijkheden van het medium strip. - Scenarist: Salva Rubio
Biografie in stripvorm over de Franse schilder Claude Monet (1840-1926).