Roma intima : liefde, lijf en lust - Gevaert, Bert, ....-; Mattelaer, Johan, ....- (Gorredijk : Sterck & De Vreese, 2020)
Een classicus en een uroloog onderzochten samen hoe de oude Romeinen dachten over schoonheid, het intieme leven, seks, seksuele geaardheden, huwelijk, overspel, scheiding, toiletbezoek. Mooie afbeeldingen van Amor en Psyche brengen de lezer meteen in de sfeer. De auteurs beschrijven het schoonheidsideaal, de penis, de kenmerken van verwijfde mannen en mannelijke vrouwen, de voorwaarden voor het huwelijk, overspel, echtscheiding, geboortebeperking, abortus, seks in vele vormen, prostitutie (waarvoor veel tolerantie bestond en 50 verschillende woorden beschikbaar waren) en toiletbezoek (waarvan je je kunt afvragen waarom dat hier is opgenomen). De Romeinse wereld was een seksparadijs voor de man, niet voor de vrouw: die moest trouw blijven! Tegenover pedofilie en homofilie was men minder tolerant dan nu en de Romeinse maatschappij was minder decadent dan de onze en ook dan de films doen vermoeden. Het boek is voorzien van originele teksten (in vertaling) en van prachtig beeldmateriaal. - Erotische kunst ; Romeinse Rijk - Liefde ; Romeinse Rijk - Seksualiteit ; cultuurgeschiedenis Grieks-Romeinse oudheid ; Romeinse oudheid
Een classicus en een uroloog onderzochten samen hoe de oude Romeinen dachten over schoonheid, het intieme leven, seks, seksuele geaardheden, huwelijk, overspel, scheiding en toiletbezoek; met veel beeldmateriaal.