De appel van Magritte - Verplancke, Klaas, ....- (Tielt : Lannoo, 2016)
Prentenboek (ruim A4-formaat) over het leven en werk van de Belgische kunstschilder en surrealist René Magritte (1898-1967). René weet niet wat hij moet schilderen, maar in zijn dromen heeft hij ideeën genoeg. Daarin schildert hij nieuwe dingen, zoals een 'twijp', half twijg en half pijp. Hij schildert het onmogelijke alsof het mogelijk is. De veelal paginagrote illustraties in een heldere, rustige tekenstijl, bevatten expliciete verwijzingen naar Magrittes werk zoals de appel en de pijp. Bij de illustraties staat telkens een korte tekst van één of twee zinnen. Aan het eind van het boek is een opdracht opgenomen waarin elementen van zes schilderijen van Magritte in de illustraties moeten worden opgespoord. Ten slotte volgt een korte biografie van Magritte. De illustrator en prentenboekenmaker Klaas Verplancke werkte mee aan ruim honderd publicaties en is verschillende malen onderscheiden. Dit prentenboek maakte hij in opdracht van het MOMA, The Museum of Modern Art in New York. Onder meer te gebruiken als speelse kennismaking met kunst, ook in een groepje. Vanaf ca. 5 t/m 7 jaar.
Surrealisme - Magritte, René