Architectuurboek Vlaanderen N°13 : dit is een mosterdfabriek - Vlaams Architectuur Instituut, VAi / The Flemish Architecture Institute; Cleppe, Birgit, 1984-; Grafe, Christoph, 1964-; De Caigny, Sofie, 1977-; Uyttenhove, Pieter, 1957- (Antwerpen : Vlaams Architectuurinstituut (VAi), 2018)
Deze publicatie van het Vlaams Architectuurinstituut presenteert een rijke selectie recent gerealiseerde projecten in woord en beeld. Een vijftigtal projecten wordt aan de hand van uitgebreid plannen- en fotomateriaal gedocumenteerd, en vormt de aanleiding voor een kritische reflectie op actuele ontwikkelingen in de Vlaamse architectuur. Het boek bundelt artikels die handelen over thema's als de poëzie van utiliteitsgebouwen, de verantwoordelijk van architectuur voor het landschap, de exploratie van een nieuwe schaal en de eigenheid van architectuur uit Vlaanderen in het buitenland. De beeldessays, gerealiseerd door vier spraakmakende fotografen, delen een sterke interesse in de concrete, fysieke beleving van architectuur. Ze beschouwen het architecturale object niet als een statisch gegeven, maar als een wenkende ruimte die geëxploreerd, onderzocht, beproefd, gepeild moet worden.
Keywords: Architecture -- 21st century -- Belgium