Kijken voor kinderen - Hockney, David, 1937-; Gayford, Martin (ill.), ....- (Rotterdam : Lemniscaat, 2020)
Dit naslagwerk geeft ons een inkijk in hoe kunst is opgebouwd en welke elementen er belangrijk zijn in het kijken naar kunst. Kunstenaar Hockney en auteur Gayford gaan met elkaar in dialoog over wat hen opvalt in kunstwerken en welke grote lijnen er te onderscheiden zijn. De kunstwerken worden groot afgebeeld en telkens voorzien van commentaar. De hoofdstukken zijn thematisch opgebouwd en bespreken onder andere de ruimte in kunstwerken, het spel van licht en schaduw, het gebruik van lijnen en het effect van spiegels. Aan het einde van het boek bespreken de auteurs ook bewegende beelden en richten ze hun blik op de toekomst. Een uitvindingen-tijdlijn en een woordenlijst maken je wegwijs doorheen het [lees meer] boek. ‘Kijken voor kinderen' is een aantrekkelijk boek vanwege de vele kleuren, de grote kunstwerken en de gestileerde vormgeving. De informatie wordt op een begrijpelijke manier verteld en het is dé ideale manier om eens op een andere manier naar kunst te kijken. Het is goed om telkens één hoofdstuk uit te kiezen en het boek op tijd en stond weer te laten rusten. In dit boek zijn vele bekende kunstwerken opgenomen en leert zowel jong als oud zeker iets bij. Zo wordt bijvoorbeeld zeer goed de evolutie van kunstwerken op grotwanden naar kunst vandaag in games en online geschetst. Toch zijn de verwachtingen, na de bestseller voor volwassenen A History of Pictures, niet helemaal ingelost. De illustraties zouden een meerwaarde moeten bieden aan de vele informatie die er wordt gegeven, maar zijn daarentegen verwarrend en bereiken niet hun doel. Ook de dialoog tussen de twee auteurs mist de eigenschappen van een echt gesprek, waardoor het boek een dynamisch karakter mist. Toch is dit boek de ideale manier om iets bij te leren over kunst én ideaal leesvoer wanneer je naar een museum gaat. Bovendien een eyecatcher in elk interieur!
Kunst begint met kijken! Samen met o.a. kunstenaar David Hockney zie je dat kunst overal is: op grotwanden, games en kranten. Hij wijst je op lijnen, schaduwen en perspectief. En je ontmoet bekende kunstenaars. Met veel kleurenfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 11 t/m 15 jaar.