Creativiteit : probleemoplossend denken met de TRIZ-methode - Baaijens, Hans, ....-; Dobrusskin, Christoph, ....- (Gent : Academia Press, 2019)
Je hoeft geen Nikola Tesla of Leonardo Da Vinci te zijn om creatief te denken! Met de TRIZ-methode leer je een probleem vanuit zo veel mogelijk verschillende perspectieven te benaderen en van daaruit nieuwe oplossingen te vinden. Aan de hand van een aantal principes waarmee ingenieurs vaak werken, leer je buiten de bestaande denkkaders te treden. De TRIZ-methode is makkelijk, snel en breed toepasbaar op tal van problemen: niet alleen op technische, maar ook op sociale, maatschappelijke, politieke, organisatorische en alledaagse vraagstukken. En wanneer de eerste, spontane ideeënstroom opdroogt, gaat het creatieve proces dankzij de uitvindingsprincipes makkelijk nog een paar rondes verder. Ingenieur, student, consultant, manager of productontwikkelaar: met het gedetailleerde stappenplan, de vele voorbeelden, opdrachten en denkhulpmiddelen kun je zelf meteen aan de slag. Creativiteit is bedoeld voor alle creatieve denkers (in opleiding) die niets meer aan het toeval willen overlaten.
Keywords: Creativiteit; Probleemoplossend denken; Psychologie