Reis naar het Noorden - Chayé, Rémi, ....- ([s.l.] : JEF Home Film, 2016)
Acteurs: Ruth Beeckmans Savannah Vandendriessche Imad Borji Titus De Voogdt
Franse animatiefilm, het regiedebuut van striptekenaar en animator Rémi Chayé. Het verhaal begint eind 19e eeuw in Sint Petersburg. De aristocratische Sasha (15) loopt weg van huis om haar opa te gaan zoeken, een ontdekkingsreiziger die met een speciaal gebouwd schip de noordpool hoopte te bereiken. De tsaar heeft een beloning uitgeloofd voor het kostbare schip, maar Sasha ontdekt in een geschrift van haar opa dat iedereen op de verkeerde plaats zoekt. De Nederlandse recensenten zijn enthousiast. Pauline Kleijer (Volkskrant 10-12-'15) geeft 4 sterren: '(...) De inventieve 2D-animatie, zonder omlijningen en met een rustig, beperkt palet aan kleuren, levert het bewijs dat jeugdfilms echt niet zuurstokschreeuwerig hoeven te zijn om de aandacht vast te houden. (...) Mooi is vooral hoe Chayé met bedrieglijk eenvoudige middelen een wereld aan emoties oproept. Geholpen door de barre omgeving van krakend ijs en verblindende sneeuw wordt Reis naar het noorden steeds indringender. Dat mondt uit in een ontroerende finale - het enige juiste slotakkoord van een secure, prachtig gemaakte film.' Vanaf ca. 9 jaar.
Thema-dvd - Sint Petersburg, 1892. Sasha droomt ervan om in de voetsporen te treden van haar opa, een poolreiziger die nooit terugkeerde van zijn laatste expeditie. Dat is niet naar de zin van haar rijke ouders, die al een huwelijk voor haar hebben gepland. Sasha vlucht de stad uit, monstert aan op een schip en begint aan een lange reis… naar het noorden. In Reis naar het noorden vecht een dapper meisje niet enkel tegen de woeste natuurelementen, maar ook tegen een wereld die uitsluitend door mannen wordt geregeerd. Een groots en stijlvol geanimeerd avontuur. Prijzen: Winnaar van de Publieksprijs op het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy.
Van In Boektoppers Leerjaar 3
EAN: 8718868087331