Hoe lees ik? : met inspirerende voorbeelden uit de literatuur - Lidewijde, Paris, ....- (Amsterdam : Meulenhoff, 2018)
Lidewijde Paris is onder meer boekverkoopster, journaliste, redactrice en uitgeefster. Ze heeft dit uitermate inspirerende boek geschreven voor lezers en schrijvers, voor iedereen die zich met literatuur bezighoudt. Het eerste deel heet: De roman als tekst – Basisbegrippen. Aan de orde komen termen als motief, thema, perspectieven en tijd. Deel twee noemt ze: De roman als tekst – Toeters en bellen: stijlfiguren, aankleding. Dat zijn zaken als: tegenstellingen, herhalingen, beeldspraak (vergelijkingen en metaforen) en Symbolen en bijbetekenissen. Deel drie heet: De roman en zijn context. Het hele boek is doorspekt met vaak lange passages uit Nederlandse en buitenlandse literatuur, aan de hand waarvan ze haar eigen bevindingen illustreert. En die citaten maken je vaak ook nieuwsgierig naar de boeken waar ze uit komen. Lezers, schrijvers, boekhandelaren, leraren: lees dit boek, praat erover en verrijk uzelf en anderen met (nog) meer kennis en plezier in het lezen.
Uiteenzetting aan de hand van vele voorbeelden uit de literatuur over basisbegrippen, stijlfiguren en de context van een roman.