Piek : hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren - Ericsson, Anders, ....-; Pool, Robert, ....- (Houten : Spectrum, 2017)
Anders Ericsson, eerste auteur en geboren in 1947, observeerde, interviewde en testte al ruim dertig jaar toppresteerders: sporters, musici, schakers, artsen, zakenlieden etc. Hij ontdekte dat zij een gemeenschappelijk eigenschap bezitten: het doelbewust ontwikkelen van vaardigheden. De auteurs verklaren dit met 'neuroplasticiteit' (theorie over aan-/afleren) en training. Ze leggen uit wat de juiste vorm van doelbewust trainen is, hoe het werkt en hoe je die moet uitvoeren. Wilskracht en motivatie blijken slechts een kleine factor bij prestatieverbetering te zijn (10.000-uren regel). Een gemakkelijk leesbaar studieboek waarin duidelijk wordt uitgelegd dat training ieders begaafdheid is en dat slechts de verschillen tussen menselijke lichamen het prestatievermogen beperken. Zo zal iemand die 1.65 meter lang is, nooit de beste basketbalspeler worden. Zo meet een IQ-test vaardigheden op een bepaald moment en niet het 'talent' aangeboren intelligentie. En talentenjachten als selectiemethode zijn een selffulfilling prophecy (slechte presteerders worden uitgesloten van verdere training).
Toelichting op en verklaring van de theorie dat training belangrijker is dan talent bij het aanleren van vaardigheden om mentale en fysieke topprestaties te leveren.