Verlangen naar verbinding : er echt bij horen en de moed om alleen te staan - Brown, Brené, ....- (Utrecht : Lev., 2018)
Brené Brown heeft wereldwijd een gesprek op gang gebracht over de onderwerpen die zin geven aan ons leven: moed, kwetsbaarheid, liefde, verbondenheid, schaamte en empathie. In haar nieuwe boek herdefinieert Brené Brown wat het betekent om er werkelijk bij te horen in een tijd van toenemende polarisatie: het vereist dat we volledig in onszelf geloven en alleen durven te staan wanneer dat nodig is. Met haar kenmerkende mix van onderzoek, verhalen en eerlijkheid duikt Brené in dit belangrijke onderwerp en geeft ze ons de moed die we nodig hebben om de weg naar onszelf en elkaar terug te vinden.
Dit boek gaat over het verlangen om ergens echt bij te horen, maar tegelijkertijd ook over het hebben van de moed om grenzen aan te geven. Verbondenheid is een groot goed in een wereld waarin velen zich eenzaam en angstig voelen. Mannen, vrouwen en kinderen vermijden of pantseren zich tegen lastige, pijnlijke situaties maar hierdoor vermindert het gevoel ergens bij te horen. De bestsellerauteur beschrijft het belang van het trotseren van 'de wildernis' met 'een sterke rug, een zachte voorkant en een wild hart'. Ook noemt ze het beleven van collectieve pijn en vreugde als een bron van saamhorigheid. Het boek omvat vele persoonlijke voorbeelden, citaten van beroemdheden en wetenschappers, als ook verwijzingen naar online media. Er worden veel typisch Amerikaanse situaties beschreven. Dit maakt het boek minder aantrekkelijk voor de Nederlandse markt. Het verhaal is beschouwend van aard, heeft een spirituele inslag en is weinig praktisch georiënteerd. De schrijfster is als hoogleraar en onderzoeker verbonden aan de universiteit van Houston. Ze is daarnaast een geliefd spreekster. Eerder verscheen van haar hand: 'De kracht van kwetsbaarheid'* en 'De moed van imperfectie'**. Achterin een uitgebreide lijst met noten.